Vlastnosti vlny merino
Jednou z najdôležitejších vlastností merino vlny je udržanie ideálnej mikroklímy. Dokáže dýchať, reguluje vlhkosť a je vzdušná, čo sa nedá povedať o syntetických materiáloch. V zime hreje a v teple dokáže ochladiť a to vďaka schopnosti absorbovania potu a následného uvoľnenia do vzduchu. Ovčia vlna má prirodzené duté vlákno, antibakteriálnu schopnosť, a tiež poskytuje vysokú ochranu proti UV žiareniu. Obsahuje aj lanolín, ktorý ju chráni pred znečistením. Merino vlna je ideálny materiál pre výrobu detského oblečenia, ktoré prichádza do priameho kontaktu s pokožkou dieťaťa.
V našich končinách sa ovce merino nechovali a práve preto nie sme zvyknutí, že vlna môže byť aj veľmi jemná a pri kontakte s pokožkou neškriabe. Naše ovce boli chované väčšinou na mlieko a mäso. Vlna sa síce priadla, ale výrobky z nej boli používané pre výrobu vrchného oblečenia, ako svetre, vesty atd.
Jemnosť vlny sa určuje podľa priemeru vlákna, ktorý je meraný v mikrometroch. Vlna z oviec merino je veľmi jemná v rozsahu cca od 14-25 mikronov, veľmi mäkká a málo lesklá. Čím je hodnota nižšia, tým je vlákno jemnejšie. Vlna od 14 – do 21 mikronov sa používa na výrobu oblečenia , ktoré je v priamom kontakte s pokožkou. ( Len pre porovnanie, najčastejšie chované ovce na Slovensku majú hrúbku vlákna 37 mikronov a viac.) Ovce merino boli vyšľachtené v Španielsku okolo roku 1700. Viac ako 100 rokov ma tento druh ovci dominantné postavenie v Austrálii a na Novom Zélande.
Ošetrovanie vlny a výrobkov z nej
Vlna merio, ako aj každá iná vlna zle reaguje na tepelný šok. Vlnu a výrobky z nej odporúčam prať iba v rukách a pri teplote max 30°C v pracom prostriedku určenom na vlnu, alebo šampónom na vlasy. Pri praní nemeňte teplotu vody a aj pri pláchaní použite vodu rovnakej teploty ako pri praní!!! Po opratí vlnu, alebo výrobok z nej jemne vyžmýkajte. Vlnu nechajte sušiť prirodzene ( žiaden radiátor či ohrevné telesá ). Pokiaľ sa jedná o hotový výrobok s vlny, odporúčam rozprestrieť na uterák a nechať sušiť vo vodorovnej polohe, aby bol zachovaný pôvodný tvar a dĺžka.



 (1).jpg)


